Spoedgevallen

De strijd tegen het coronavirus brengt voor ieder van ons nieuwe maatregelen mee. Onze werking op de dienst spoedgevallen ziet er tegenwoordig dan ook anders uit. We overlopen even het proces:

 

  • Wanneer een patiënt zich aanmeldt aan het inschrijvingsloket van de dienst spoedgevallen, krijgt hij of zij meteen een mondneusmasker. Hoe je dit correct opzet, verneem je in dit filmpje.
  • De verpleegkundige bevraagt je kort om na te gaan of je mogelijk besmet bent met het coronavirus covid-19.
  • Afhankelijk van zijn of haar observaties en later die van de arts, zal je een ander traject doorlopen. Zo bieden wij de juiste zorg op de juiste plaats.

 

Je hebt (vermoedelijk) covid-19

Als je (waarschijnlijk) besmet bent met covid-19, word je begeleid naar de mobiele units naast onze dienst spoedgevallen. Hier gebeuren de nodige onderzoeken en wordt er getest op covid-19. In afwachting van de resultaten volgt een opname op één van onze campussen. Het is de arts die uiteindelijk beslist of je in het ziekenhuis moet opgenomen worden. Stel dat je niet opgenomen moet worden, hoef je geen screening, maar krijg je van de arts wel tips in verband met thuisisolatie.

 

Je hebt (allicht) geen covid-19

Als uit de bevraging van de verpleegkundige blijkt dat je (waarschijnlijk) niet besmet bent, doorloop je het gebruikelijke spoedtraject. Na de triage om na te gaan hoe ernstig je klachten zijn, word je onderzocht door een urgentiearts en een spoedverpleegkundige. Er wordt een medische vragenlijst afgenomen (anamnese) en er volgt een onderzoek. Hierop zal de arts een diagnose stellen en je behandelplan uitstippelen. Word je opgenomen, dan word je sowieso getest op covid-19 ook al vertoon je geen symptomen. Het resultaat van de sneltest wacht je af in de wachtzone. Als de arts besluit dat een opname niet nodig is, mag je gewoon weer naar huis.

 

Tijdens dit traject kom je dankzij o.a. het bewaren van een veilige afstand, een aparte onderzoeksbox en een wachtzaal-arm beleid niet in aanraking met mogelijke covidpatiënten. Dit maakt deel uit van ons uitgebreid beschermingsbeleid.

 

Wil je meer leren over een opname via de dienst spoedgevallen? Lees dan onze brochure.